Camlı Yangın Kapıları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Pentek, 2012 yılından beri RP Technik profil sistemlerini kullanarak sertifikalı camlı yangın kapıları üretiyor. 2012’den bugüne en sık karşılaştığımız soruları sizin için derledik.
1- Temperli camlar yangına dayanıklı mıdır?
Yangın sırasında ortam sıcaklığı 5 dakika içinde 500°C’ye ulaşır.
Standart temperli camlar, yüzey sıcaklığı 290-380 °C’ye ulaştığında kırılırlar. Halbuki yangının başlamasını takip eden 2-3 dakika içinde ortam bu sıcaklığa ulaşmaktadır. Bu sebeple standart temperli camlar yangın ile ortaya çıkan ısıl gerilmelere dayanıklı değildir.
2- Camın yangın dayanımı nasıl sağlanıyor?
Kapı ve sabit bölmelerde kullandığımız Pilkington Pyrostop® yangın camı çok katmanlıdır. İnce cam plaklar arasına saydam ve yangına dayanım sağlayan özel bir film yerleştirilerek lamine edilmiştir. Yangınla birlikte ortam sıcaklığı yükseldiğinde ara katman köpük haline gelir ve opaklaşır. Böylece konveksiyon, kondüksiyon ve ışıma yolu ile ısı transferi engellenir.
3- Mevcut bir doğramayı yalnızca camını değiştirerek yangına dayanıklı hale getirebilir miyim?
Farklı markalara ait yangına dayanıklı camlarının sıcaklık artışında davranış karakterleri birbirinden farklıdır. Bu nedenle yangın camının tek başına sertifikaya sahip olması, herhangi bir (çelik, alüminyum, vb.) çerçeve içine yerleştirildiğinde “yangına dayanıklı doğrama” özelliği kazandırması için yeterli değildir. Cam, çerçeve (kasa-kanat / sabit bölme) ve aksesuarlar birlikte test edilerek uygunluğu saptanmalı ve “sistem” olarak yangın dayanım sertifikasında bu özellikleri belirtilmelidir.
Sonuç olarak yangının yapı içine yayılımını engellemek için mevcut doğramanın tamamen sökülmesi, yerine sistem sertifikalı yeni bir yangına dayanıklı doğrama takılması gerekmektedir.
4- Camlı Yangın Kapıları ne kadar süre boyunca dayanım sağlar?
Sertifikalı yangına dayanıklı camlı kapı ve sabit bölmeler 30 / 60 / 90 / 120 dk boyunca yalıtım özelliklerini korur. Bu süre boyunca kullanım yerlerine göre yangının yapı içinde yayılmasını engeller, güvenli kaçış koridorları yaratırlar. Yalıtım özellikleri ise “E – EW – EI” olmak üzere 3 grupta incelenir.

Sertifikalı yangına dayanıklı camlı kapı ve sabit bölmelerin yalıtım özellikleri ise “E – EW – EI” olmak üzere 3 grupta incelenir.
“E”, (bütünlük) sınıfı sistemler
Yangın sırasında belirtilen süre boyunca bütünlüğünü koruyarak ayakta kalır (kasa-kanat birbirinden uzaklaşmaz), bu sayede açık alev ve dumanı korunaklı tarafa geçirmez. Cam saydamlığını korur. Bu sebeple ışıma başta olmak üzere, kondüksiyon ve konveksiyon yoluyla karşı tarafa ısı transferi gerçekleşir. Isı yalıtımı sağlanamaz.
“EW” (bütünlük ve ışıma engeli) sınıfı sistemler
Yangın sırasında belirtilen süre boyunca bütünlüğünü korur, açık alev ve dumanı korunaklı tarafa geçirmez. Bunun yanında, cam opaklaşarak belli bir seviyeye kadar ışıma yoluyla ısı transferini engeller. (Yangına dayanıklı kapı veya bölmeden 1 metre uzaklıktaki ölçülen maksimum ışıma miktarı 15 kW/m2’i geçmez.)
“EI” (bütünlük ve yalıtım) sınıfı sistemler
Yangın sırasında belirtilen süre boyunca bütünlüğünü korur, açık alev ve dumanı korunaklı tarafa geçirmez. Cam, hem opaklaşarak ışıma yoluyla hem de üretim metoduna bağlı katmanlarıyla kondüksiyon yoluyla ısı transferini tamamen engeller. Bu sistemde çerçeveyi oluşturan profiller de benzer yalıtım özelliklerine sahiptir. Sistem (profil + cam + donanımlar) benzetmek mümkünse “ısı kalkanı – duvar” gibi görev yapar. Açık alev ve duman geçirimsizliğinin yanında, tam ısı yalıtımı sağlar. Sistemin hiçbir noktasında sıcaklık 180 dereceyi, sistem üzerindeki sıcaklık farkı da 140 dereceyi geçmez.
5- “ E “ yalıtım özelliği tek başına yeterli olmuyorsa, yangının yayılımını engellemiyorsa, kullanımı neden devam ediyor?
Yangın sırasında mekanda ısı artışı hasar vermeyecekse (büyük ve boş bir hacme açılan kapılar) ya da sıcaklık yükselmeyecekse (dış mekana açılan kapılar) “E“ sınıfı yalıtım özelliğinde bir camlı yangın kapısı tercih edilebilir.
Ayrıca, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’te E sınıfı yangına dayanıklı ürünler asansörler için tanımlanmıştır. Yangın sırasında asansörlerde kullanıcı olmayacağı kabul edilerek alevlerin üst katlara çıkmasını yavaşlatmak/engellemek amaçlanmıştır.
6- Camlı Yangın Kapılarında duvarlaşma başladığında hala içeride tahliye olamamış insanlar varsa kaçabilirler mi?
Standart Sıcaklık – Zaman grafiği
Yangın (selülozik yangın) sırasında ortam sıcaklığı ilk 5 dakikada 500°C’ye varır.
İtfaiye verilerine göre insan vücudu ve solunum sistemleri ,
- 120 °C sıcaklıkta 15 dakika,
- 143 °C sıcaklıkta 5 dakika,
- 177 °C sıcaklıkta ise yalnızca 1 dakika hayatta kalabilir. Unutmayalım ki vücudumuzun %70’i su, suyun kaynama noktası ise 100°C’dir.
Bu verilere göre yangının gerçekleştiği ortamda bulunan bir insan ilk 5 dakikaya bile dayanamayacak, vücut fonksiyonları zarar görecektir.
Kapının duvarlaşması insanın yaşamını sürdüremeyeceği kadar yüksek bir sıcaklıkta, 200°C civarında gerçekleşmektedir. Kapı duvarlaştıktan sonra, yangın tarafında yaşamın devam ediyor olması mümkün değildir. Bu noktadan sonra kapı ancak özel kıyafet, koruyucu donanım ve hava tüpü ile gelen itfaiye ekipleri tarafından ancak kırılarak açılabilir.
7- Camlı Yangın Kapılarında minimum ve maksimum ölçüler nelerdir?
Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’e göre tek kanatlı bir çıkış kapısının temiz geçiş genişliği minimum 800 mm olarak belirlenmiştir. Buna göre profillerin kalınlıkları ile birlikte tek kanatlı doğrama kasa ölçüsü minimum 1000×2080 mm, montaj boşluk ölçüsü 1030×2100 mm olmalıdır.
Maksimum yangın camı ve doğrama ölçüsü, cam ve doğrama türüne göre farklılık gösterir. Bu nedenle mutlaka test raporunda belirtilen değerler referans alınarak tasarlanmalıdır.
8- Camlı Yangın Kapılarında renk alternatifleri nelerdir?
Doğramalarımızı elektrostatik toz boyama yöntemi ile boyuyoruz. Bu yöntem kaplama kalitesi (renk, doku), dayanıklılık (darbelere, aşınmaya ve korozyona) ve sürdürülebilirliğe katkısı bakımından geleneksel boyama yöntemlerine göre oldukça avantajlıdır.
Elektrostatik toz boyalarla doğramalar sonsuz renk seçeneğinde boyanabilir. Kolay ulaşılabilir boyalarda fiyat farkı talep etmiyoruz. Fakat stoka üretilmeyen boyalar, yüksek miktarlarda özel üretim yapılması nedeniyle ciddi maliyetlere çıkabiliyor. Bu tür boyalar için, fiyat farkını yansıtmak zorunda kalıyoruz.
9- Montaj yapılırken sağlanması gereken şartlar neler? Duvar özellikleri nasıl olmalı? Özel bir hatıl gerekiyor mu?
Bu soruyu detaylı bir biçimde cevapladığımız yazımızı inceleyebilirsiniz.
Montaj detay önerilerini içeren teknik çizimlerimizi şimdi indirebilirsiniz.
10- Camlı kayar kapılar yangına dayanıklı şekilde üretilebilir mi?
Kayar kapılar 60 ve 90 dakika sürelerinde yangına dayanıklı olarak üretilemiyor. Pazar taleplerine cevaben Pentek, yangına dayanıklı cam kapı ile yangına dayanıksız cam kayar kapının birleştiği bir sistem tasarladı.
Cevahir AVM’de tamamladığımız projemizi incelemenizi tavsiye ederiz.
Pentek’in en sık sorduğu sorular!
Camlı yangın kapısı talebi ile bize ulaşan tasarımcı, mimar ve mühendislerin ihtiyacına en doğru biçimde cevap verebilmek amacıyla sürekli sorduğumuz 5 soru var.
- Yangın dayanım sınıfı (E/EI)
- Yangın dayanım süresi (30/60/90)
- Doğramaların konumu (İç mekan/Dış Mekan)
- Doğrama ölçü ve miktarları (varsa teknik çizim)
- Montaj yeri
Bu bilgilerle birlikte iletilen taleplere mümkün olan en kısa sürede geri dönüş yapıyor, teknik destek sunuyoruz.